Les mer om blærekreft

Blærekreft – en vanlig kreftform

I Norge blir det oppdaget rundt 1600 nye tilfeller av urinblærekreft hvert år. Det er dermed en av de vanligste kreftformene, og de fleste som rammes, er over 65 år.

Forskjellige typer urinblærekreft

Urinblærekreft forekommer hyppigst i overflaten av urinblærens slimhinne. Men den kan også vokse inn i urinblærens muskellag og påvirke andre organer rundt urinblæren.

Symptomer

Et vanlig symptom på blærekreft er blod i urinen. Det er ikke nødvendigvis synlig hver gang, men kan komme og gå. Det er viktig at du kontakter lege straks hvis du oppdager blod i urinen. Andre symptomer som kan oppstå, er smerte eller svie når du tisser, samt hyppig vannlating – du føler at du er tissetrengt også etter toalettbesøk.

Diagnose 

Undersøkelsen gjennomføres vanligvis ved hjelp av cystoskopi, der et tynt rør med optikk føres inn via urinrøret for å kunne se inn i urinblæren. Ved cystoskopi kan man også foreta en biopsi, det vil si at man tar vevsprøve for å oppdage celleforandringer. Det er også vanlig å gjennomføre sjiktrøntgen, såkalt CT-urografi, for å oppdage kreft i urinblæren. 

Behandling

Kreftsvulster som sitter i overflaten av urinblæren, opereres bort ved hjelp av et instrument som føres inn til urinblæren via urinrøret. Noen uker etter inngrepet behandles kreften med legemiddel lokalt i urinblæren, såkalt blæreinstillasjon eller blæreskylling.