Symptomer

Jeg har blod i urinen, kan det være blærekreft?

Synlig blod i urinen betyr ikke nødvendigvis at du har blærekreft. Mer vanlige årsaker er for eksempel urinveisinfeksjon eller nyrestein. Hvis du oppdager blod i urinen, er det viktig å gjennomgå en legeundersøkelse for å få riktig behandling og utelukke kreft. Kontakt alltid lege hvis du har synlig blod i urinen.

Hva er symptomene på blærekreft?

Blod i urinen (hematuri på latin) er det absolutt vanligste symptomet på blærekreft.

I et tidlig stadium av blærekreft er blod i urinen ofte det eneste symptomet. Fargen på urinen kan variere fra oransje til rosa eller rødt, avhengig av mengden blod.  Misfargingen kan forekomme i enkelttilfeller, men ved blærekreft er symptomet som regel tilbakevendende.  

Uansett årsak skal du alltid kontakte lege hvis du oppdager blod i urinen. Da kan blærekreft utelukkes eller bekreftes, og du kan få riktig behandling uansett hva som er årsaken til symptomene.

Andre vanlige symptomer er

  • at du må tisse oftere enn før
  • at du opplever smerte eller svie når du tisser
  • at du føler deg tissetrengt selv om blæren ikke er full

Disse symptomene kan være symptomer på blærekreft, men som oftest skyldes de en godartet tilstand som urinveisinfeksjon, nyrestein, prostataforstørrelse eller overaktiv blære. Det er viktig at legen din foretar en medisinsk vurdering, slik at du får riktig behandling.

Symptomer på fremskreden blærekreft

Fremskreden blærekreft og blærekreft med spredning er i likhet med annen langtkommet kreft forbundet med generelle symptomer (b-symptomer) som økende smerter, vekttap, nattesvette og fallende almenntilstand. Lokal vekst av kreften kan gi avklemming av urinveiene og dermed nyresvikt og smerter over ett eller begge nyrer.